El 17 de desembre, a l’auditori de Casa Cultura de Picassent, Marta Espinós va oferir un concert audiovisual de piano titulat Homenage a Sorolla i llum mediterrània.
El concert ha estat organitzat per l’Associació d’Amics de Cristòfor Aguado, en col·laboració amb l’Ajuntament de Picassent.
Marta Espinós va oferir, d’una banda, la seva actuació magistral a piano, per l’altra, reflexions al voltant del so que bé podrien transmetre els quadres de Sorolla. Així, en una fusió audiovisual, durant la interpretació al piano… el fons s’embellia amb els quadres de l’autor.
A què sonen els quadres de Joaquín Sorolla? Quins ritmes i melodies podrien il·lustrar els seus retrats, les escenes de pescadors o les platges mediterrànies? Marta Espinós, pianista i comissària musical amb una àmplia experiència en la relació entre art plàstic i música, ofereix en aquest recital comentat una selecció de repertori pianístic espanyol que il·lustra l’esperit i el contingut de l’univers de Sorolla, traçant un paral·lelisme audiovisual i interdisciplinari.
El projecte Sorolla: Un imaginari musical ja ha sonat en escenaris com The National Gallery (Londres), Meadows Museum (Dallas), Sant Diego Museum of Art o el Museu Sorolla (Madrid) entre d’altres, amb motiu de grans exposicions del pintor valencià.
El programa musical inclou grans compositors espanyols coetanis a Sorolla i de la generació posterior: Joaquín Turina, Óscar Esplá, Federico Mompou, Antonio de Gorostiaga, Isaac Albéniz, Enric Granados i Manuel de Falla. Tot i això, la connexió entre la música i la pintura no és només cronològica, ja que la selecció de peces està relacionada amb les principals temàtiques de l’obra del pintor: retrats, escenes de xiquets, estampes de platja i port, i la passió de Sorolla per Andalusia. A més a més, el concert s’acompanya d’una projecció audiovisual que proporciona una experiència estètica completa, en connectar l’imaginari del luminisme sorollà amb l’impressionisme i el nacionalisme musical espanyol.
Després de cursar el Certificat d’Artista i el Màster d’Interpretació Pianística a Meadows School of the Arts, a Southern Methodist University (Dallas, EEUU) amb el Mestre Joaquín Achúcarro, Marta Espinós s’estableix com una de les apostes pianístiques més inusuals del panorama europeu.
Especialitzada a teixir relacions transversals entre la música i pràcticament qualsevol disciplina o temàtica, Marta desenvolupa una important faceta de comissària musical que combina amb la seva carrera pianística.
Mitjançant una marcada faceta divulgadora, Marta és militant dels concerts comentats, recitals temàtics i qualsevol format escènic que aprope la música clàssica i contemporània a tota mena de públics. A més, reivindica de manera activa els repertoris poc freqüentats que formen part essencial del nostre patrimoni musical.
Natural de Xàbia (Alacant) —localitat que va captivar Sorolla, on va estiuejar i va crear algunes de les seves obres mestres, Marta es va graduar amb les màximes qualificacions al Conservatori Superior de Música d’Alacant «Oscar Esplà» com a alumna d’Ana Flori, obtenint el Premi Especial de Música de Cambra. Gràcies a una beca de l’Institut Valencià de la Música realitza un Postgrau de Piano i Música de Cambra a l’Escola de Música de Barcelona, sota la direcció d’Albert Attenelle. Com a solista ha actuat a sales i auditoris d’Europa i Amèrica.
El 2017 surt a la llum el seu treball discogràfic Estremada armonia: Cervantes en el piano español contemporáneo, projecte impulsor de la creació actual amb motiu del IV Centenari de la mort de Miguel de Cervantes, que va ser estrenat a la Biblioteca Nacional d’Espanya.
De manera perpendicular a la seva activitat pianística, Marta és codirectora artística de Lo Otro, estudi especialitzat en comissariat musical per a museus i institucions culturals des d’una filosofia de transversalitat i interconnexió entre les arts. Ha fet comissariats musicals i direcció artística de cicles per a institucions com el Museu del Prado, The National Gallery (Londres), The San Diego Museum of Art, The Museu of Fine Arts (Houston), Biblioteca Nacional d’Espanya, Museu Nacional d’Escultura, Museu Sorolla, Ajuntament de Madrid i Comunitat de Madrid, entre molts d’altres.
Des del 2019 és directora adjunta de Cultura enVena, fundació que apropa les arts i la música en directe als hospitals i les comunitats rurals en risc de despoblació.
Retrats
Estampes populars
Paisatges d’Andalusia
Marta Espinós, piano i comentaris