El dia 4 de novembre Picafoto ha inaugurat l’exposició fotogràfica Torre d’Espioca amb un gran èxit de participació ciutadana i així ho demostren les més de 170 fotografies exposades de la mà d’uns 70 autors.
Aquesta exposició marca el punt de partida: 2017, any de la Torre d’Espioca. El motiu és que aquesta iniciativa no acabe amb l’exposició que, per cert, tant la Regidoria de Cultura, Joventut, Festes i Participació Ciutadana de Picassent com l’Associació d’Amics Cristòrfor Aguado, han decidit ampliar el període en què es pot visitar, inicialment del 4 a l’11 de novembre pel estar emmarcada dins de les activitats de la Setmana Cultural de l’Associació de Cristòfor Aguado. Així es dóna l’oportunitat de poder visitar-la col·legis i fer-hi visites guiades per grups.
Una exposició com a punt de partida que permet seguir recopilant fotografies i documentació sobre la Torre d’Espioca i amb això augmentar-ne el fons patrimonial. Com més participació ciutadana, més gran serà tant l’homenatge com la inquietud de reivindicació per la seua ràpida restauració i conservació.
Des Picafoto volem destacar i agrair la participació fotogràfica de ciutadans, tant veïns de Picassent com d’altres pobles que així ho han decidit. Fins al moment han participat, a més de Picassent, autors que resideixen a Massamagrell, Silla, Alcasser, Sedaví, Almussafes, Benifaió, València capital i, fins i tot, de Madrid.
L’acte inaugural ha gaudit d’una gran assistència de públic que ha donat gran suport a l’exposició. Pel que fa a la taula presidencial de l’acte ha comptat amb la participació de Jaume Sobrevela (regidor de Cultura, Regidoria de Cultura, Joventut, Festes i Participació Ciutadana de Picassent), Vicent Albert (president de l’Associació d’Amics de Cristòfor Aguado), Juan J. Díaz, en representació de Picafoto i Liliana Palaia Pérez (arquitecta, catedràtica de Construcció de la UPV), professional convidada que va exposar una ponència excel·lent amb el títol «Conservació Vs Restauració», en què a més va tractar el cas de la Torre d’Espioca: La conservació d’un monument com un Bé d’Interés Cultural (BIC).
Començàvem l’article destacant la quantitat de fotografies aportades, així com el gran nombre d’autors que hi han participat amb les seues visions diferents. Però recordem que la torre està ubicada dins del terme de Picassent, però apartada del nucli urbà i, per això, Picafoto ha volgut sumar en aquesta exposició diversos documents de diferents orígens i suports, i permetre millor l’origen i l’estat actual de l’edifici. Un exemple d’això són la reproducció d’alguns dels treballs sobre estudis realitzats, reproducció de pàgines del diari Levante-EMV en l’edició de l’Horta, PowerPoints de ponències i, fins i tot, reproduccions de documents històrics que en poc de temps estaran disponibles en línia.
Tot aquest material, així com el que s’aconseguisca a partir d’ara com a fons cultural, es cedirà perquè forme part de l’Arxiu Municipal de Picassent.
Ponència en PPT de Liliana Palaia Pérez impartida durant la inauguració de l’exposició