Vora 50 persones s’aplegaren a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Picassent per gaudir de la presentació de l’exposició sobre Isabel de Villena. Una exposició de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que, gràcies a la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Picassent, es podrà visitar fins al pròxim dilluns 27 de febrer.
La música medieval que sonava en la sala ens anava situant en l’època en què va viure la nostra gran escriptora de l’edat mitjana. L’acte fou presentat per la tècnica de l’Oficina de Promoció del Valencià, Coloma Gradolí, qui ens va introduir en el personatge, la seua vida i la seua obra per, tot seguit, donar la paraula a la persona invitada, Lola González, veïna de Picassent, vicepresidenta de l’associació d’amics de Cristòfor Aguado i Medina, col•laboradora habitual de la ràdio municipal, Ràdio L’Om, entusiasta i enamorada de la nostra història, sobretot, en femení.
Tot i aprofitant la proximitat del Dia internacional de la Dona, a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Picassent, dones van parlar de dones extraordinàries i excepcionals, del segle XV –el segle d’or de les lletres valencianes–, del desaparegut palau del Real i del reial monestir de la Trinitat, de l’orde de les clarisses, de monges i de metges (en referència a Jaume Roig, autor de l’obra «L’espill» o «Llibre de les dones»), de llinatges i nissagues, de misogínia i de feminisme. Perquè cal considerar sor Isabel de Villena, la primera escriptora protofeminista; ja que seguia idees del feminisme molts segles abans de l’aparició del terme en qüestió. Admirada pels intel•lectuals i lletraferits de l’època, és l’autora de la famosa «Vita Christi», una vida de Jesús gens ortodoxa en què els personatges femenins tenen un protagonisme inèdit. Un text d’allò més reivindicatiu del paper de la dona i molt avançat al seu temps.
Una exposició molt didàctica i ben interessant que no podeu deixar de visitar!