Entre la presentació de llibres que ve realitzant l’Associació d’Amics de Cristòfor Aguado, en esta ocasió ha sigut “Plomo y Gualda, entierro mexicano de Azaña en Francia” i el lloc, la Casa de Cultura de Picassent.
L’acte ha estat presentat per Juli Sanchis Aguado membre de la Junta directiva de AACA. A continuació reproduïm la seua intervenció, amb la qual presenta a Juan Pérez Fernádez (Juanarete), José Mª Azkárraga i a Manuel Granell.
Hui tenim l’honor de presentar “Plomo y Gualda, entierro mexicano de Azaña en Francia”, un extraordinari còmic que ens conta els avatars de D. Manuel Azaña, en la postguerra per la persecució a la que es va veure sotmès per Franco i l’extraordinària actitud del govern de Mèxic amb ell, mitjançant Luis Ignacio Rodríguez Taboada, ambaixador de Mèxic en França, així com l’acollida que tingueren milers de refugiats a Mèxic, contrastant amb una actitud més be freda i poc col·laboradora del govern francès, envaït per Alemanya. Però del contingut i de Memòria històrica ens parlaran José Mª Azkárraga i Manuel Granell, companys de mesa.
El llibre, amb tapes dures i un total de 90 pàgines, del que JUANARETE és autor del guió, està esplèndidament dibuixat per Manel Granell, amb un dramatisme que resulta colpidor i una força com requerien els fets.
Un llibre totalment recomanable que ens conta una part desconeguda de la nostra història, es llig d’una sentada i el podeu adquirir a l’entrada de la Sala.
Un xicotet detall sobre el llibre. El pròleg està a càrrec de Loreto Urraca Luque, que en la presentació del llibre a València manifestà, al igual que en el pròleg, que renegava del seu avi, Pedro Urraca Renduelos, donat que es tracta del policia encarregat per Franco de perseguir a D. Manuel i que li va fer la vida impossible fins la mort.
Maño de naixement i residència, és guionista de tebeos i té el Premi Tram al millor guió de còmic aragonès 2020 per Frontera de Ordesa.
Premi al millor guió de còmic aragonès 2022, al Saló del Còmic de Saragossa. Els seus guions sempre parlen de memòria democràtica i justícia social, amb un profund rigor documental.
Ha publicat, a més de Plomo y Gualda, “Hijos de la noche”, “La pitillera húngara”, “OSTA”, “Frontera de Ordesa”, “Pepe Buenaventura Durruti” i “La bondad y la ira, Ultimas horas de Ramón Acín”.
José Mª Azkárraga naix a Oklahoma l’any 1957. És biòleg, fotògraf i escriptor. Coautor de la ja mítica “Guia Urbana de la València Republicana 1931-1939” I promotor de nombroses publicacions i exposicions sobre Memòria històrica.
Ha publicat: “Renda limitada”, “Despoblats moriscos”, “Tempesta de ferro”, “Els refugis antiaeris a València” i “Mons tribals”. Actualment treballa sobre una exposició al Botànic.
Manuel Granell es va iniciar publicant a la revista de terror SOS de Editorial Valenciana. Més tard va dibuixar historietes per a revistes Italianes com Bliz o Albo.
Amb Paco Giménez publica còmic eròtic per a editorials italianes, així com fent les llapisseres per a una Biblia en còmic per l’Editorial Cedro. Posteriorment es dedica a la il·lustració infantil per a diverses Editorials com Anaya, Bromera, Bullent, Gregal, etc.
Treballa en editorials com director artístic dissenyant publicacions. Durant 30 anys ha segut cap de publicacions del IVAM on ha dissenyat centenars de catàlegs, cartells i demés materials del museu. I ací puc donar testimoni de la maquetació del meu llibre “50 ANYS FENT HARCA”, dirigida per ell.
Mai ha deixat de dibuixar, realitzant diverses exposicions de pintura i dibuix. La seua inclinació pel novè art fa que publique l’any 2013 “No volverán”, una historieta breu sobre el camp de refugiats republicans a França.
L’any 2022 publica en Desfiladero Ediciones “Cava i calla, Marcelo Usabiaga, luchador antifascista”, amb guió de Pepe Gàlvez i la col·laboració de Sento Llobell.
“Plomo y Gualda, entierro de Azaña en Francia” és la primera col·laboració amb el guionista Juanarete. Algunes pàgines d’aquesta obra formen part de l’exposició “L’exili de 1939 al còmic” en el MUME, Museu Memorial de l’Exili.
Esperem que açò siga continuació de noves produccions.