Sens dubte, els llibres per reivindicar referents són una eina eficaç i que forma part d’una necessària campanya a realitzar per transmetre els valors actius que posseeix la cultura d’un poble, i evitar que aquesta s’oblide miserablement.
Tots sabem que allò que no es diu no es coneix i si no es coneix…, no existeix.
En una ocasió, el meu amic Xavi Carbonell va escriure un article titulat Los huevos de oro i que al marge del que pot suggerir el títol, s’amagava un missatge ple d’intenció i bon humor.
L’article venia a dir el perquè, si els ous dels ànecs eren més grans i millors que els de gallina… Els de gallina són els que tenen el mercat. La resposta era -sense entrar en factors econòmics ni tècnics. ja que no vénen al cas- que els de les gallines, després de posar-los, els cloquegen i els promocionen al màxim. És una broma, però plena de sentit.
Tot això ve al cas perquè el dia 10 de juny vaig estar a la presentació del llibre Biografies parcials. Els 70 al País Valencià, escrit per Xavier Serra i editat per editorial Afers.
Són biografies parcials, perquè no són completes des del punt de vista del tractament editorial i perquè a alguns dels biografiats encara tenen molt a dir. I està situat en els anys 70 perquè recull personalitats que són dignes d’estudi i de projecció dels seus valors, són una referència per a tota una societat.
Bé, l’acte ha estat organitzat per l’Associació d’Amics de Cristòfor Aguado, associació en la qual es troba integrat el grup fotogràfic Picassent (Picafoto) i a la qual pertany.
La presentació s’ha realitzat a la magnífica llibreria Odisseu Llibres de la nostra ciutat. Hi participen Vicent Albert, president de l’Associació, juntament amb l’autor Xavier Serra, l’editor Vicent Olmos (editorial Afers) i dos dels biografiats: Rober Archer (medievalista i catedràtic londinenc especialista en Ausiàs March) i Josep M. Soriano ( cooperativista).
La presentació va finalitzar amb un interessant debat amb intervencions de Toni i Albert Taberner.
Fotografies de Fernando Cuenca