La iniciativa de la Asociació d’Amics de Cristòfor Aguado de despertar el interés por la conservación de la Torre d’Espioca ha dado como resultado una nueva actividad relacionada con el tema: el pasado viernes 31 de marzo, nos ha dado una interesante charla el Dr. Arquitecto Vicente López Mateu, en la Casa de Cultura de Picassent, acerca de La Torre d’Espioca i la seua possible restauració: referencies de les torres Mussa de Benifaió i Sot de Chera (València). Le acompañaban la Dra Arquitecta Teresa Pellicer coautora del proyecto, y Santiago Tormo, arquitecto técnico de la obra.
Amb l’assistència de gran nombre de veïns interessats en el tema, Vicente López ha anat explicant les seues experiències en la restauració d’aquestes dues torres, la veïna de Mussa de Benifaió i la de Sot de Xera, a la comarca dels Serrans.
Les dues torres, que són de procedència àrab, estan construïdes amb tàpia. Tot i que la tècnica emprada és la mateixa; és a dir, que estan fetes per trams mitjançant l’ús d’encofrats, els materials del lloc amb els quals s’han omplit els motles són diferents: la de Benifaió, amb una argamassa de pedra, terra i calç; la de Sot de Xera, amb terra i calç piconada. L’empremta que deixen els tapials en els murs de tàpia depén d’aquests encofrats, ja que, per evitar que es desplacen requereixen l’ús d’agulles que es depositen sobre els trams dels murs ja realitzats, i en alguns casos el travessen, segons van pujant les tàpies, sent visibles les diferents etapes de la seua construcció, davant ulls experts. El seu estudi li va permetre comprovar la mètrica que determina la seua geometria, tant en planta com en elevació.
Ha mostrat durant la seua xarrada nombroses imatges del seu estat inicial abans de l’execució dels projectes de conservació, dels estudis previs realitzats, així com els treballs de consolidació, reparació i mínima recomposició de la seua imatge.
Ens ho ha fet veure com una tasca fàcil, tot i que s’intueixen els complexos i extensos treballs previs de documentació i estudi constructiu, de patologia, dels materials i del terreny que s’han realitzat per arquitectes projectistes, arquitecte tècnic, experts en alçaments per preparar imatges amb escàner de làser, historiadors de l’art, químics, físics, enginyers agrònoms, enginyers de camins, arqueòlegs…, tots ells pertanyents a la Universitat Politècnica de València, coordinats per Vicente López. Aquests estudis requereixen un temps de realització, que permet que l’execució dels treballs siga esglaonada, així com el seu finançament.
A la torre de Mussa s’han executat dos fases després de dos anys de treballs, la d’estudis previs i prospeccions arqueològiques del terreny, així com l’actuació a l’exterior. Queda pendent intervenir a l’interior, que inclou la construcció d’una coberta i una escala d’accés.
La torre de Sot de Xera està totalment acabada, en un procés més dilatat en el temps, ja que els treballs es van iniciar amb la preparació del catàleg de béns i espais protegits, fins a la finalització dels treballs a la torre.
Ha estat una excel·lent xarrada, que va permetre establir un debat entre els assistents, es va posar en evidència l’interés que tenen els veïns de Picassent en la realització d’una intervenció a la Torre d’Espioca. La conservació de la torre es veu ara com més pròxima en el temps i possible.
Liliana Palaia Pérez
Dra arquitecta
Catedrática de Construcción ETSA-UPV (jubilada)
Vecina de Picassent